Uld kunstner og designer Bente Vinding
Oxforddown:
Oprindelse
Oxforddownfårene stammer fra England,
hvor racen belv anerkendt i 1862,
de første får kom til Danmark i 1880- erne
Udseende:
Tilhøre de sorthovede kødracefår og rangerer som det
tungste af alle fåreracer i Danmark,
kropulden er hvid, medens hoved og ben er sorte,
Størrelse:
Får: 85-115 kg
Vædder: 100-120 kg
Uld:
Ulden er finfibret og lang, så den kan bruges til håndspinding
og til bløde strikkevarer.
Kød:
Oxforddown er specialiseret til kødproduktion
og udviklet til at have en lang kødfuld ryg og store køller.
Frugtbarhed og moderegenskaber:
Giver mange lam med gode tilvækstegenskaber,
under gode græsningsforhold er lammmene slagtfærdig på 60-90 dage.
Krav til omgivelserne:
Racen trives bedst på den gode kalkrige jord med græsning,
størrelsen kræver mere af hegn, husplads, vinterfodring m.m.
end de mindre racer .
Gutefår
Oprindelse:
Gutefår er sveriges ældste fårerace, som via fund kan føres tilbage til stenalderen,
racen tilhøre gruppe af nordiske korthalefår.
Udseende:
Fårene varierer over hele gråskalaen med som oftest hvid med bundfarve.
Dyrene har uviklede horn, har altid lyse ringe omkring øjnene.
Størrelse:
Får: 40-60 kg
vædder: 60-80 kg
Uld:
For det meste ret tæt bunduld og strid dækuld, som varierer i alle grå nuancer.
Kød:
Lammene har som øvrige naturracer en stor
tilvækst i de første måneder og giver god fedtfattig kød.
Frugtbarhed og moderegenskaber:
God frugtbarhed og lette læmninger.
Krav til omgivelserne:
Kræver gode hegn, da dyrene er livlige og let til bens, trives fint på naturareal og stiller meget
små krav til græsningsmulighedenes kvalitet.
Islandsk:
Oprindelse:
Som navnet siger stammer racen fra Island, men tilhører gruppen
af nordiske korthalefår, man mener racen er bragt til island
af vikingerne på deres skibe.
Udseende:
De fleste får og vædder har horn, islandske får er mest hvide,
men sort,grå,brune og flerfarvet individer findes almindeligt.
Størrelse:
Får : 50-60 kg
vædder: 70-90 kg
Uld:
Inderst fine bløde uldhår med stor isolationsevne
yderst lange glatte dækhår, der danner et vandtæt lag
mængde: 5-7 kg
Kød:
Kødkvaliteten er god med et passende forhold mellem kød og fedt,
hvis fodringen har været hensigtmæssig.
Frugtbarhed og moderegenskaber:
God frugtbarhed, almmenne er små ved fødselen,
som oftes går let og de vokser hurtigt til.
Krav til omgivelserne:
Dyrene er nøjsomme og kan gå ude hele året- dog bør de kunne gå i læ
for stærk sol og regn i læmmetiden,
på normal græsning kræver racen intet tilskudsfoder.
Marsk :
Oprindelse
ved grænseændringen i 1920 fik vi en del får af en race,
der i Tyskland hedder hvidhovede kødfår.
Har fået sit danske navn efter marskområderne, hvor det er talrig.
Udseende:
Et stort hvidt får, ulden dækker dyrene fra mule til klove,
det er robust dyr med kraftige lemmer og
et kraftigt ulddække til at holde varmen i sus og blæst.
Størrelse:
får: 75-100 kg
vædder: 120-150 kg
Uld:
Uldydelsen er meget høj, og ulden er bølget, glansfuld og grov.
Egner sig fortrinlig til tæppevævning.
Kød:
God slagtekvalitet over middel
Frugtbarhed og moderegenskaber:
meget høj frugtbarhed med god mælke ydelse.
Har genenmgående lete læmninger og gode moderinstinkter.
Krav til omgivelserne:
Klarer sig glimrende på lavlandsjorder i det barske marskområder,
hvor græsarealerne oftes er næringsrige.
Racen har vundet indpas mange andre steder i landet med gode resultater.t