Fåre racer 5

Hundeuld.dk

Uld kunstner Bente Vinding

Oxforddown:

 

Oprindelse

Oxforddownfårene stammer fra England,

hvor racen belv anerkendt i 1862,

de første får kom til Danmark i 1880- erne

 

Udseende:

Tilhøre de sorthovede kødracefår og rangerer som det

tungste af alle fåreracer i Danmark,

kropulden er hvid, medens hoved og ben er sorte,

 

Størrelse:

Får: 85-115 kg

Vædder: 100-120 kg

 

Uld:

Ulden er finfibret og lang, så den kan bruges til håndspinding

og til bløde strikkevarer.

 

Kød:

Oxforddown er specialiseret til kødproduktion

og udviklet til at have en lang kødfuld ryg og store køller.

 

Frugtbarhed og moderegenskaber:

Giver mange lam med gode tilvækstegenskaber,

under gode græsningsforhold er lammmene slagtfærdig på 60-90 dage.

 

Krav til omgivelserne:

Racen trives bedst på den gode kalkrige jord med græsning,

størrelsen kræver mere af hegn, husplads, vinterfodring m.m.

end de mindre racer .

oxforddown

Gutefår

 

Oprindelse:

Gutefår er sveriges ældste fårerace, som via fund kan føres tilbage til stenalderen,

racen tilhøre gruppe af nordiske korthalefår.

 

Udseende:

Fårene varierer over hele gråskalaen med som oftest hvid med bundfarve.

Dyrene har uviklede horn, har altid lyse ringe omkring øjnene.

 

Størrelse:

Får: 40-60 kg

vædder: 60-80 kg

 

Uld:

For det meste ret tæt bunduld og strid dækuld, som varierer i alle grå nuancer.

 

Kød:

Lammene har som øvrige naturracer en stor

tilvækst i de første måneder og giver god fedtfattig kød.

 

Frugtbarhed og moderegenskaber:

God frugtbarhed og lette læmninger.

 

Krav til omgivelserne:

Kræver gode hegn, da dyrene er livlige og let til bens, trives fint på naturareal og stiller meget

små krav til græsningsmulighedenes kvalitet.

gutefår

Islandsk:

 

Oprindelse:

Som navnet siger stammer racen fra Island, men tilhører gruppen

af nordiske korthalefår, man mener racen er bragt til island

af vikingerne på deres skibe.

 

Udseende:

De fleste får og vædder har horn, islandske får er mest hvide,

men sort,grå,brune og flerfarvet individer findes almindeligt.

 

Størrelse:

Får : 50-60 kg

vædder: 70-90 kg

 

Uld:

Inderst fine bløde uldhår med stor isolationsevne

yderst lange glatte dækhår, der danner et vandtæt lag

mængde: 5-7 kg

 

Kød:

Kødkvaliteten er god med et passende forhold mellem kød og fedt,

hvis fodringen har været hensigtmæssig.

 

Frugtbarhed og moderegenskaber:

God frugtbarhed, almmenne er små ved fødselen,

som oftes går let og de vokser hurtigt til.

 

Krav til omgivelserne:

Dyrene er nøjsomme og kan gå ude hele året- dog bør de kunne gå i læ

for stærk sol og regn i læmmetiden,

på normal græsning kræver racen intet tilskudsfoder.

islandskfår

Marsk :

 

Oprindelse

ved grænseændringen i 1920 fik vi en del får af en race,

der i Tyskland hedder hvidhovede kødfår.

Har fået sit danske navn efter marskområderne, hvor det er talrig.

 

Udseende:

Et stort hvidt får, ulden dækker dyrene fra mule til klove,

det er robust dyr med kraftige lemmer og

et kraftigt ulddække til at holde varmen i sus og blæst.

 

Størrelse:

får: 75-100 kg

vædder: 120-150 kg

 

Uld:

Uldydelsen er meget høj, og ulden er bølget, glansfuld og grov.

Egner sig fortrinlig til tæppevævning.

 

Kød:

God slagtekvalitet over middel

 

Frugtbarhed og moderegenskaber:

meget høj frugtbarhed med god mælke ydelse.

Har genenmgående lete læmninger og gode moderinstinkter.

 

Krav til omgivelserne:

Klarer sig glimrende på lavlandsjorder i det barske marskområder,

hvor græsarealerne oftes er næringsrige.

Racen har vundet indpas mange andre steder i landet med gode resultater.t

Marsk får